Eikenprocessierups 2020

Vorig jaar werd in heel Nederland meer eikenprocessierups aangetroffen dan ooit tevoren. Ook in gemeente Ede was de overlast van de eikenprocessierups groot, zo’n 6.000 eikenbomen waren besmet. Het Plan van Aanpak voor de bestrijding van de eikenprocessierups 2020 is inmiddels vastgesteld door het College. Ede zet breed in.

Nest rupsen

Naast het preventief bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen wil de gemeente het impopulaire beestje ook bestrijden met natuurlijke vijanden als aaltjes die de larven van binnenuit opeten. Ook worden er nestkastjes voor mezen geplaatst en bloemenmengsels aangelegd voor insecten die dit rupsje graag op het menu hebben staan.
Dat er uiteindelijk toch hier en daar nesten zullen ontstaan, valt niet te voorkomen. Daarom worden op plaatsen waar veel mensen komen de nesten weer weggezogen. Inwoners kunnen besmette nesten melden via www.ede.nl/rups

Meer weten?
Op woensdag 11 maart is er een eerste informatiemarkt over de eikenprocessierups voor inwoners. Deze vindt plaats van 13.30 – 15.30 uur in het Raadhuis (Bergstraat 4, Ede). Inwoners ontvangen een gratis nestkast voor koolmezen, krijgen tips over wat ze zelf aan bestrijding kunnen doen en kunnen vragen stellen aan de gemeente.