Airborne anders

Vorig jaar stonden we massaal stil bij de 75ste herdenking van Operatie Market Garden. Vanwege de coronapandemie herdenken we 76 jaar vrijheid op een ingetogen manier: Samen herdenken we thuis.

De Airbornevlag, tijdelijk voor 10 euro

Ondanks de beperkingen is er een divers programma samengesteld, waardoor we op allerlei manieren stil kunnen staan bij hoe waardevol onze vrede en veiligheid zijn.

De luchtlandingen en het publieksevenement gaan niet door. De herdenking vindt kleinschalig plaats en is alleen op uitnodiging. Dit is live te volgen via Omroep Gelderland en de social mediakanalen van de gemeente Ede. Op het Museumplein en Raadhuisplein staan van 14 tot 19 september LED-schermen. Meer informatie hierover volgt nog.

Herdenken doen we dit jaar op afstand, maar wel met elkaar onder het motto: “Samen herdenken we thuis”. Hoe mooi zou het zijn als we de helden van toen samen massaal eren door een Airborne Ede-vlag uit te hangen? We roepen inwoners van gemeente Ede daarom op om de Airborne Ede-vlag uit te hangen in september. De vlag is tijdelijk met korting (nu voor 10 euro) te verkrijgen bij verschillende verkooppunten in gemeente Ede (o.a. bij Boek en Bureau en VVV Cultura) en via www.airborneherdenking.nl.

Op de Ginkelse Heide staat de expositie “Missies van Toen en Nu”. De expositie is vanaf september ook te zien in het centrum van Ede en in Pathé Ede.

Het aangepaste programma biedt nog meer, zoals een doeboek voor kinderen en een expositie in het Natuurcentrum Veluwe en in de Stingerbol. Meer hierover op www.ede.nl/airborne